Permulaan tahun 2022 untuk SME Bisnes

Baru masuk  7 hari tahun 2022 , apa pun tak buat lagi ….   Jangan risau kalau belum buat boleh buat sekarang . Penghujung tahun lepas Allah uji kita semua dengan ujian banjir dan ramai terjejas dan saya kagun dengan bisnes owners dan individu yang turun padang sendiri untuk memberi sumbangan dalam bentuk kudarat tenaga untuk bersihkan kesan-kesan banjir. Juga ada yang ambil kesempatan bercuti bersama family ziarah parents. Tidak lupa juga yang mana bisnes trading ini busy kira stok buat year end event untuk raikan team yang bertungkus lumus bersama dalam bisnes .

Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

Aktiviti PLANNING , ORGANISE , MONITOR & CONTROL adalah kunci kepada kejayaan sesuatu bisnes. Apakah yang diukur akan diperbaiki dari masa ke semasa (Year On Year , Month On Month etc ) Ianya banyak membantu untuk realign matlamat dan resources supaya anda boleh memanfaatkan peluang-peluang yang baru.

Itulah sebabnya kami telah menyediakan senarai semak bisnes SME . Ia adalah ringkasan setiap tugas besar dan kecil yang perlu anda uruskan sebelum 2022 menjadi kenyataan.

Checklist Bisnes

Sebaik sahaja anda telah mengumpulkan bahan untuk perancangan akhir tahun 2021, adalah mudah untuk merancang untuk tahun baharu. Dengan keperluan dan matlamat perniagaan anda dan dapat dilihat dengan jelas, perancangan anda akan menjadi kurang memakan masa dan lebih mudah.
Dengan mengambil kira itu, berikut ialah perkara yang perlu dilakukan semasa kalendar bergerak ke tahun baharu:


1. Rancang Matlamat Bisnes 2022 KPI

Pencapaian matlamat 2021 sepatutnya memberi anda gambaran yang jelas tentang sekurang-kurangnya beberapa matlamat perniagaan 2022 anda. Sekarang masa untuk menulisnya.

– Adakah anda perlu meningkatkan jualan?
– Kembangkan pejabat anda?
– Ambil pekerja baru?
– Simpan kiraan inventori yang lebih ketat?
– Institut latihan yang lebih menyeluruh?
– Kurangkan kos?
– Yang mana satu? Bagaimana?

Sudah tentu, jangan hanya bergantung pada matlamat masa lalu untuk melakar laluan anda. Mereka penting, tetapi tidak mencukupi. Adakah keadaan atau perubahan pada tahun 2021 — selepas COVID-19 — menunjukkan keperluan untuk matlamat baharu? Kadar faedah, sebagai contoh, jatuh dengan ketara pada 2020 dan kekal rendah. Bolehkah anda mendapatkan pinjaman untuk keperluan perniagaan kecil atau membiayai semula pembiayaan semasa anda? Adakah kedudukan cukai anda menunjukkan anda boleh mendapat manfaat daripada struktur korporat baharu? Jika penyata kewangan anda menunjukkan keperluan untuk penambahbaikan, bagaimana anda boleh memperbaikinya? Apakah cara yang paling berfaedah?


2. Bangunkan Pelan Tindakan Berdasarkan Matlamat Anda

Sebaik sahaja anda telah menentukan matlamat utama anda pada tahun baharu, sediakan pelan tindakan untuk setiap satu.

Matlamat terbaik ialah SMART (specific, measurable, attainable, realistic, and time-based).. Pecahkan setiap matlamat ke dalam kepingan harian bersaiz gigitan (sedetail mungkin). Tentukan metrik utama yang anda boleh ukur dan nilai secara berterusan. Apakah yang boleh anda dan pekerja anda capai? Berapa bulan atau suku masa yang diperlukan untuk mencapainya?

3. Cipta Pelan Pemasaran Anda

Awal tahun 2022 juga merupakan masa yang sesuai untuk merancang kempen pemasaran anda untuk tahun tersebut.

– Apakah bidang pemasaran yang akan anda fokuskan?
– Media sosial?
– Penghasilan video atau kandungan?
– Adakah anda perlu mengupah kakitangan untuk merancang pemasaran?
– Adakah anda perlu menukar pemasaran anda, atau mengekalkannya secara berterusan?
– Adakah anda mempunyai sebarang data tentang tindak balas pelanggan anda pada tahun lepas, atau pelanggan menyukai anda?
– Adakah terdapat kawasan atau produk khusus yang perlu anda fokuskan?
Sekiranya anda menyasarkan atau menekankan demografi baharu? Sektor baru? Trend baharu, seperti kesukaan anak-anak kecil, remaja

4. Rancang Jadual Kemaskini Rekod Kewangan ,Cukai & zakat

Sebelum -ni anda mungkin sediakan laporan kewangan setahun sekali , tahun ini boleh ubah cara kepada buat setiap bulan atau setiap suku tahun . Sepekara lagi amalkan untuk jaga cassflow setiap hari tahu berapa baki duit setiap hari dan rekod semua duit masuk keluar setiap hari.

Lakukan perkara yang sama untuk rekod cukai dan sebarang mesyuarat dengan akauntan atau penasihat kewangan lain. Ingat, mengekalkan cukai perniagaan dan prestasi perniagaan anda akan mengurangkan kerja yang perlu anda lakukan pada penghujung tahun 2022.

5. Penilaian (KPI) Staff Pekerja


Adakah anda perlu menyemak struktur pampasan dan faedah anda untuk memastikan ia sejajar dengan nilai industri dan perniagaan anda? Tentukan matlamat yang perlu dicapai oleh setiap staff mengikut bidang kerja meraka. Reveiw matlamat individu staff setiap quarter dan semak , jiaka ada yang tak capai baiki jika ada yang dah capai bagi semangat dan pujian… hargai apa yang mereka lakukan untuk perniagaan anda.

Jika staff konsisten untuk menyiapan tugasan dan buat lebih dari apa yang mereka patut buat hujung tahun atau masa raysa boleh reward mereka …. Jika staff gembira , kita pun gembira … bisnes akan makin berkembang .

Teruskan acara semangat pekerja juga. Sekali lagi, anda ingin memupuk kepuasan kerja dan kesetiaan untuk mengekalkan orang yang terkemuka. Apakah yang paling banyak dilakukan? Apakah pulangan paling banyak kepada syarikat untuk perbelanjaan tersebut?

Perancangan untuk tahun ini membolehkan anda memilih masa yang berfaedah kepada anda dan semua orang. Sesetengah syarikat menganjurkan staff retreat , bagi duit raya , pergi bercuti . Kenikan gaji juga boleh diumumkan jika syarikita untung pada tahun semasa dan akan dibayar pada tahun hadapan. Buat apa yang bersesuaian untuk syarikat anda?

6. Rancang Percutian


Jangan lupa untuk merancang percutian, untuk diri sendiri dan pekerja anda.
Untuk diri sendiri, senaraikan perkara yang anda ingin lakukan dan perkara yang berfaedah untuk perniagaan. Ramai pemilik perniagaan kecil suka bercuti apabila perniagaan mereka diketahui mengalami masa henti — atau sekurang-kurangnya tempoh yang kurang sibuk.

Adalah idea yang baik untuk meminta pekerja memberi anda (atau penyelia mereka) rancangan percutian mereka cukup jauh lebih awal untuk mengetahui bila anda mempunyai perlindungan dan bila tidak. Jika terdapat sebarang tempoh puncak apabila kumpulan percutian mungkin bermasalah, beritahu pekerja dan penyelia supaya mereka boleh merancang dengan sewajarnya.

Semoga penulisan ini memberi sedikit panduan buat anda sebagai bisnes onwer

Faridah Hanif
Pena Digital
Financial Butler to Enterprenuers

Leave the first comment